НАРЕДБА № 26 ОТ 28 ДЕКЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ И НАБЛЮДЕНИЕ НА ПРИЛАГАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО




Наредбата е издадена от Министерството на земеделието и продоволствието Обн. ДВ. бр.4 от 15 Януари 2008г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. условията и редът за прилагане от Държавен фонд "Земеделие" (ДФ "Земеделие") на:
а) допустимите държавни помощи по чл. 7, ал. 1 от Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС (ЗПООПЗПЕС);
б) разрешените от Европейската комисия държавни помощи в земеделието;
2. наблюдението на прилагането на държавните помощи по ал. 1 от министъра на земеделието и продоволствието.

Чл. 2. Държавните помощи се обявяват на интернет страницата на Министерство на земеделието и продоволствието (МЗП) и ДФ "Земеделие" заедно с правилата за тяхното предоставяне и правното основание съгласно националното право и правото на Европейския съюз.

Чл. 3. Министърът на земеделието и продоволствието наблюдава прилагането на държавните помощи и следи за тяхното законосъобразно предоставяне.

Раздел II.
Условия за прилагане на държавни помощи

Чл. 4. Държавните помощи се прилагат при спазване на чл. 88 и 89 във връзка с чл. 37 от Договора за създаване на Европейската общност.

Чл. 5. (1) Минимални държавни помощи се прилагат без предварително разрешение на Европейската комисия, когато отговарят на условията на Регламент (ЕО) № 1860/2004 на Комисията, относно прилагането на чл. 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност относно минималната помощ в областта на земеделието и рибарството (обн., ОВ, бр. L 325 от 28.10.2004 г.).
(2) Помощите, които попадат в обхвата на групово освобождаване, се прилагат след предварително информиране на Европейската комисия, когато отговарят на условията на:
1. Регламент № 1857/2006 на Комисията за прилагане на чл. 87 и 88 от Договора за създаване на Европейската общност по отношение на държавни помощи за малки и средни предприятия, заети с производство на земеделски продукти и изменящ Регламент № 70/2001 (обн., ОВ, бр. L 358 от 16.12.2006) или
2. Регламент № 70/2001 на Комисията за прилагане на чл. 87 и 88 от Договора за създаване Европейската общност по отношение на държавни помощи за малки и средни предприятия (обн., ОВ, бр. L 10 от 13.1.2001 г.), в случай на помощи за предприятия, заети с преработка и маркетинг на земеделски продукти.
(3) Съществуващите държавни помощи, за които Европейската комисия е информирана по реда на чл. 7, ал. 1, т. 2 ЗПООПЗПЕС, се прилагат при същите условия, които са изпратени на Европейската комисия. Изменение в условията на съществуващите държавни помощи, което не е от формален или административен характер, се съгласува с Европейската комисия по реда на Регламент № 794/2004 на Комисията за прилагането Регламент № 659/1999 на Съвета за установяване на подробни правила за прилагането на чл. 93 от Договора за ЕО (обн., ОВ, бр. L 140 от 30.4.2004).
(4) Във всички останали случаи държавни помощи се прилагат при спазване на условията на Насоките на Общността за държавни помощи в областта на земеделието и горското стопанство (обн., ОВ C 319 от 27.12.2006 г.).

Раздел III.
Ред за прилагане на държавни помощи


Чл. 6. (1) Предложение за държавна помощ или за изменение на съществуваща държавна помощ се изготвя съвместно от ДФ "Земеделие" и компетентната дирекция в МЗП.
(2) Предложението по ал. 1 се придружава от описание на помощта, вида на минималната помощ (схема на помощ или индивидуална помощ), правила за предоставяне на помощта, размера на помощта в левове и евро или брутния еквивалент безвъзмездни средства и правното основание съгласно националното право и правото на Европейския съюз (ЕС), както и проект на уведомление на Европейската комисия.

Чл. 7. Държавен фонд "Земеделие" и компетентната дирекция в МЗП чрез ресорния заместник-министър внасят съвместно предложение за държавна помощ или за изменение на съществуваща държавна помощ за съгласуване от министъра на земеделието и продоволствието.

Чл. 8. (1) Министърът на земеделието и продоволствието съгласува предложението за държавна помощ или за изменение на съществуваща държавна помощ относно съответствието му с правото на Европейския съюз.
(2) В случаите по чл. 5, ал. 2, 3 и 4 министърът на земеделието и продоволствието изпраща уведомление на Европейската комисия по предвидения в правото на ЕС ред.
(3) Министърът на земеделието и продоволствието информира ДФ "Земеделие" за полученото разрешение или отказ за даване на разрешение от Европейската комисия.
(4) Министърът на земеделието и продоволствието предлага на Министерския съвет да вземе решение за предоставяне на помощи, които попадат в обхвата на групово освобождаване, след като е дал положително становище за съответствието им с правото на ЕС и е уведомил Европейската комисия по надлежния ред.

Чл. 9. Държавните помощи се прилагат от ДФ "Земеделие", когато:
1. има положително становище от министъра на земеделието и продоволствието за съответствието им с правото на ЕС;
2. не е постъпило възражение от страна на Европейската комисия в случаите по чл. 5, ал. 2 или е дадено разрешение от страна на Европейската комисия в случаите по чл. 5, ал. 3, изр. 2 и ал. 4;
3. има решение на Министерския съвет в случаите по чл. 8, ал. 4.

Раздел IV.
Наблюдение на предоставянето на държавните помощи


Чл. 10. (1) Министърът на земеделието и продоволствието наблюдава прилагането на държавните помощи по чл. 9 в съответствие с техните правила.
(2) Министърът на земеделието и продоволствието има право да:
1. изисква информация от ДФ "Земеделие" за хода на прилагане на държавните помощи;
2. прави текущи и последващи проверки за спазване на изискванията на правото на ЕС в съответствие с неговото съгласувателно становище;
3. дава указания на ДФ "Земеделие" в случаи на нередности по т. 2.

Чл. 11. (1) Държавен фонд "Земеделие" изпраща на министъра на земеделието и продоволствието отчет за прилагането на помощите в срок до 31 януари всяка година.
(2) Отчетът по ал. 1 съдържа информация относно прилаганите през предходната година:
1. минимални помощи;
2. помощи, попадащи в обхвата на групово освобождаване;
3. помощи, които подлежат на разрешение от Европейската комисия;
4. съществуващи държавни помощи.

Чл. 12. Отчетът за минималните помощи съдържа обща и индивидуална информация, както следва:
1. обща информация по видове минимални помощи:
а) наименование на помощта;
б) дата на съгласуване с министъра на земеделието и продоволствието;
в) годишния размер, изразен в брутен еквивалент безвъзмездни средства;
г) брой получатели за всеки вид минимална помощ;
2. индивидуална информация за всеки получател:
а) име, ЕГН и постоянен адрес за физическите лица, съответно наименование, БУЛСТАТ или номер на търговската регистрация и адрес на управление за юридически лица и еднолични търговци;
б) общ размер на всички помощи, предоставени на лицето, изразен в брутен еквивалент безвъзмездни средства;
в) размер на всяка отделна помощ, представена на лицето, изразен в брутен еквивалент безвъзмездни средства.

Чл. 13. Отчетът за помощите, попадащи в обхвата на групово освобождаване, съдържа следната информация:
1. вид, наименование и срок на помощта;
2. дата на съгласуване с министъра на земеделието и продоволствието;
3. брой получатели по всяка помощ;
4. плануван размер на помощта - общо и за всяка календарна година, изразен в брутен еквивалент безвъзмездни средства;
5. реално изплатени финансови средства - общо и за всяка календарна година.

Чл. 14. Отчетът за помощите, които подлежат на разрешение от Европейската комисия, съдържа следната информация:
1. наименование на помощта и вид на помощ съгласно насоките на Общността за държавни помощи в областта на земеделието и горското стопанство;
2. номер на помощта, даден от Европейската комисия;
3. дата на съгласуване с министъра на земеделието и продоволствието;
4. срок на прилагане на помощта;
5. общ размер на финансовите средства, предвидени за помощта;
6. годишен размер на финансовите средства, предвидени за помощта;
7. брой получатели по всяка помощ;
8. реално изплатени финансови средства - общо и за всяка календарна година.

Чл. 15. Отчетът за съществуващите държавни помощи съдържа следната информация:
1. наименование и вид на помощта;
2. срок на прилагане на помощта;
3. общ размер на финансовите средства, предвидени за помощта;
4. годишен размер на финансовите средства, предвидени за помощта;
5. брой получатели;
6. реално изплатени финансови средства - общо и за всяка календарна година.

Чл. 16. Държавен фонд "Земеделие" съхранява информацията за предоставяне на всеки вид държавна помощ за срок 10 години.

Чл. 17. Държавен фонд "Земеделие" предоставя на министъра на земеделието и продоволствието в определен от него срок необходимата информация за:
1. изпращане на информация на комисията;
2. поддържане на водените в МЗП регистри на държавните помощи;
3. изготвяне на годишния доклад за държавните помощи;
4. осъществяване на наблюдението на прилагането на държавните помощи;
5. изпълнение на указанията, дадени съгласно чл. 10, ал. 3.

Допълнителни разпоредби


§ 1. По смисъла на тази наредба "брутен еквивалент безвъзмездни средства" е размерът на помощ, различна от директно предоставяне на безвъзмездни средства (субсидия), като например заем, поръчителство и др., изчислен в абсолютна стойност в левове и евро.

Заключителни разпоредби


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 7, ал. 4 от Закона за прилагане на общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.